AÇYE çocukların yetenekleri, ilgileri, görme ve diğer duyuları kullanma düzeyleri, kişilik özellikleri ve geçmiş yaşantıları doğrultusunda çeşitlilik göstermektedir.
Görme, işitme veya zihinsel yetersizliğe eşlik eden ek yetersizliğin türü ve etkilenme düzeyi de göz önüne alındığında AÇYE olan çocuklar bağımsız yaşam adına ciddi sınırlılıklardan başlayarak bilişsel ve sosyal açıdan toplumda bağımsız yaşayacak temel yeterliliklere sahip olanlara kadar geniş bir yelpaze içinde yer almaktadırlar. Örneğin; kimi çocuk dokunma, koklama gibi duyular aracılığıyla alınan uyaranlara sınırlı tepkiler verebilirken kimisi de alıcı ve ifade edici dil becerilerinde güçlük yaşama gibi farklı özellikler gösterebilmektedirler.
AÇYE olan çocukların var olan özellikleri, duyuları ve fiziksel yeteneklerinden etkilenmekle birlikte genel anlamda iletişim ve akademik becerilerinde de sınırlıklar oluşturabilmektedir.
Çevresinde gelişen olaylar hakkında güvenilir bilgi edinme yolları fiziksel olarak erişebildikleri alanla sınırlı olan AÇYE olan çocuklara yapılacak öğretimler; anlık verilen duyusal bilgilerle, bu bilgilerin bellekte yer etmesi için de genelleme ve öğretilen kavramın anlaşılmasını içeren kademeli bir süreci içermelidir. Bunun için eğitim süreçlerinde;
Bu gerekliliklerin yerine getirilmesini sağlamak ve verimli bir yaşantı sunmak, yetersizlik türlerinin ve etkilenme derecelerinin özelliklerine göre düzenlenen nitelikli bir eğitsel ortamla mümkün olmaktadır.